Začali jsme vyrábět likérové víno Porta Sudetica 19 %
Porta Sudetica je likérové neboli fortifikované víno, které bylo u nás v Ullersdorfu vyvinuto z touhy po vínu portského typu bez použití síry. Tato touha vznikla ve vinařství Arcibiskupské zámecké víno Kroměříž, které produkuje tzv. mešní víno. Mešní víno má být ze své podstaty vyrobeno co nejpřirozenějším způsobem. Dnes běžné používání síry fakticky na všech stupních výroby vína do tohoto přirozeného způsobu samozřejmě nespadá. Víno u nás vzniká částečným zkvášením rmutu, slazením zpasterovaného a zahuštěného vinného moštu a posílením na 19 % alkoholu vinným destilátem nebo lihem. Poté víno rok zraje v dubovém sudu na kvasinkách. Jelikož na rozdíl od Portského vína je naše víno skladováno v chladu, zachovává si výrazné ovocné tóny. V roce 2020 jsme po dvou letech experimentování vyprodukovali první šarži vlastního likérového vína Porta Sudetica z červené odrůdy Cabernet Moravia a také z bílé odrůdy Moravský muškát. V následujícím roce se podařilo vyrobit první ročník 800 l mešního vína z odrůdy Cabernet Moravia z hlucké trati Pod Husí horou.